Aromaterapie-uleiuri esentiale, Articole

Uleiurile esentiale

Produsele Senia Soap sunt inmiresmate cu arome 100% naturale, acestea se numesc uleiuri esentiale. In acest post, dorim sa prezentam  cateva informatii referitoare la modul cum se obtin, puritatea lor, modul cum se folosesc si beneficiile pe care le au.

MODUL DE FABRICARE

Sunt mai multe mijloace prin care se poate obtine uleiul esential, unul din cele mai folosite este procedeul de distilare cu abur.  Plantele, frunze sau flori, sunt introduse intr-o camera a aparatului de distilat, printr-un canal conex, se introduc aburi care determina eliberarea particulelor aromatice ale plantelor. Aceste particule se ridica impreuna cu aburul si ajung in incaperea de raciere a aparatului de distilat. Prin raciere, acesti vapori devin din nou lichizi si se transorma in apa si particule de ulei. Partea uleioasa se ridica deaspura apei si astfel poate fi separata, rezultand uleiul esential. Apa ramasa in urma procesului de fabricare a uleiului esential este cunoscuta sub numele de hidrolat sau apa florala, care se foloseste in cosmetica. Apele florale sunt excelente de folosit ca si tonic facial, mist pentru corp, ideal pentru realizarea unui demachiant homemade impreuna cu ulei, am scris despre demachiant aici, iar despre ape florale aici.

plante aromate

Sursa foto aici

Exista uleiuri esentiale care nu se pot distila la aburi, de exemplul uleiurile esentiale ale unor citrice. Acestea se obtin prin metoda de presare mecanica a cojii care invaluie fructul. Mai exista si alte metode de distilare mai putin utilizate sau doar pentru anumite plante cum este metoda distilarii cu solventi.

PURITATEA

Pentru a produce uleiuri esentiale este nevoie de cantitati considerabila de plante, exista distilerii specializate doar pe anumite plante. De exemplu, pentru obtinerea 1 litru de ulei esential de trandafir 100% pur este nevoie de 2000 de kg de petale de trandafir, din acest motiv este considerat unul din cele mai scumpe uleiuri esentiale.

ulei-esential

Ulei esential 100% pur

Uleiul esential 100% pur contine doar particulele aromate ale plantelor fara adaos de alte substante. Deoarece este nevoie de cantitate considerabila de planta, pretul unor uleiuri esentiale 100% pure este destul de ridicat. Din acest motiv au aparut pe piata uleiuri esentiale contrafacute, la preturi mai accesibile. Acestea sunt diluate in alcol sau ulei vegetal sau mai rau, in diversi solventi sintetici si nu mai sunt 100% pure! Daca te-ai intrebat vreodata de ce cosmeticele Senia au un miros intens si persistent, raspunsul este dat de uleiurile esentiale 100% pure.

UTILIZARE & BENEFICII

Uleiurile esentiale sunt cunoscute de secole si au aplicatii multiple in medicina, ingrijirea pielii, aromaterapie si parfumerie. Cu toate ca sunt naturale, nu este indicat aplicarea lor direct pe piele, deoarece sunt extem de concentrate. Diluate in ulei vegetal, se pot aplica pe piele fara nici o problema, cu toatea acestea sunt persoane cu sensibilitate deosebita care poat sa dezvolte alergii. Din acest motiv inainte de a folosi un produs pe baza de ulei esential, se recomanda sa se faca un mic test de sensibilitate. Pe antebrat se aplica produsul in cauza, se asteapta 24 de ore, daca nu apare roseata sau alte semnale de iritatie, se poate folosi fara probleme.

essential-oil-lavender

Sursa foto aici.

Uleiurile esentiale sunt cunoscute pentru proprietile antiseptice, antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare si sedative. Fiecare ulei esential are o proprietate aparte si se poate utiliza pentru diverse afectiuni, avand de multe ori proprietatile plantelor din care sunt extrase. In ultimul timp sunt tot mai mult promovate pentru utilizarea ca remedii naturale, pentru prevenirea si uneori ameliorarea anumitor afectiuni patologice.

De exemlu, Uleiul esential de portocale dulci:

  • tonic si energizant – pentru trup si minte;
  • antibacterian – curata si improspateaza aerul;
  • analgezic – amelioreaza durerea.

Pe plan mental, uleiul esential de portocala ajuta la stimularea starii pozitive, utilizat in perioadele de epuizare mentala sau depresie.

Mai multe detalii despre proprietatilor uleiurile esentiale, urmeaza in alte postari. De asemenea, un post special trebuie acordat precautiilor in utilizarea uleiurilor esentiale.

Pana atunci, va incurajam sa incercati cosmeticele naturale cu uleiuri esentiale 100% pure si sa folositi uleiurile esentiale pentru prepararea unor remedii naturiste.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *