Sapunuri Naturale

Sapunul natural fabricat manual

Sapunul natural nu este greu de fabricat, iti trebuie foarte multa rabdare, iar cu timpul, experienta isi spune cuvantul! E foarte important sa te documentezi, mai ales ca internetul abunda in informatii. Mai mult de atat iti trebuie dorinta, perseverenta si mult entuziasm. La mine toate acestea au fost ingredientele de baza pentru a putea face niste minunatii de sapun:)!

Si iata cum a inceput totul: mai jos o scurta recapitulare a lectiei de chimie.

Sapunul se obtine prin reactia dintre un acid si o baza, reactia dintre grasime( vegetala sau animala) si soda caustica(NaOH), proces numit saponificare. In urma acestui proces soda caustica este neutralizata complet si nu se regaseste in produsul finit.

Pentru unii poate parea periculos procesul de fabricare deoarece se lucreaza cu soda caustica, dar nu este asa! Daca esti precaut si ai echipamentul potrivit nu are ce sa se intample. La inceput imi faceam griji, dar odata ce te obisnuiesti cu procesul si esti vigilent, totul se desfasoare in conditii de siguranta.

Sunt doua metode care sunt utilizate in producerea sapunului, acestea voi incerca sa le prezint mai jos.

Cu siguranta va aduceti aminte de sapunul de rufe din copilarie facut de bunici sau parinti din untura de animale, sapun folosit de unii chiar pentru spalarea corpului si a parului. Acest sapun se realizeaza prin metoda la cald. Astfel, apa cu soda caustica si grasimile se fierb pana ajung la temperature de 80-100 grade Celsius. Dupa metoda stramosilor nostri, sapunul era fiert timp de aproximativ 2 ore dupa care era lasat in caldare pana a doua zi sa se raceasca, apoi se taia si se punea la uscat. Aceasta metoda este mai rapida astfel, sapunul putea fi utilizat la scurt timp dupa fabricare.

Metoda la rece este cea de-a doua modalitate de producere a sapunului. Pe scurt, prin aceasta metoda grasimile si soda caustica cu apa se aduc la o temperatura intre 33-38 grade Celsius, se amesteca fara a se fierbe, ceea ce permite sa se pastreze proprietatile ingredientelor utilizate. Prin aceasta metoda proprietatile grasimilor si uleiurilor utilizate se transfera sapunului, conferind sapunului calitate deosebita. Prin metoda la rece, sapunul trebuie sa aiba o perioada de uscare de minim 3-4 saptamani, dupa care poate fi utilizat.

Datorita avantajelor conferite de metoda la rece, am inceput sa fabric sapunurile in acest fel. Mai mult de atat am hotarat sa folosesc doar uleiuri vegetale . De ce?

Ulei vegetal

Foarte simplu, untura de la animale poate bloca si astupa porii, spre deosebire de uleiurile vegetale care lasa pielea sa respire. Mai mult de atat uleiurile vegetale confera pielii: hidratare, catifelare si regenerare.

Pe langa uleiruri vegetale, folosesc uleiuri esentiale atent selectionate care confera sapunului proprietati aromaterapeutice. De pilda, uleiul esential de portocale are un efect calmant, mai mult de atat s-a demonstrat ca ajuta la distrugerea bacteriilor, conferind proprietati antibacteriene.

Sper ca v-am facut curiosi sa incercati sapunul natural!

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *