Articole

Etapele fabricarii sapunului natural

De ceva timp mi-am propus sa prezint un mic tutorial despre modul cum fac sapunul natural, poate va tenteaza:).

Inainte de a face orice tip de sapun incep cu o documentare cat mai amanuntita asupa ingredientelor ce vor compune sapunul respectiv. Documentarea contine:

  1. Partea de compozitie a uleiurilor, care dau sapunului anumite proprietati;
  2. Partea de miros, care uneori este o adevarata arta, trebuie sa identifici acele uleiuri  esentiale care se potrivesc, apoi sa gasesti proportiile potrivite pentru un miros placut.
  3. Partea de culoare, care de preferat sa intre in rezonanta cu mirosul sapunului, aceasta nu e tocmai usoara deoarece nu folosesc orice colorant, doar coloranti naturali: caroten, ulei de catina, cacao pudra, scortisoara, spirulina, galbenele, argila si lista poate continua.

Uneori documentarea ma prinde seara tarziu incat uit ca trebuie sa merg la somn. Se spune ca atunci cand  faci ceva din pasiune nu mai simti ca lucrezi:).

Dupa finalizarea procesului de documentare, urmeaza formularea retetei pe care o analizez in soapcalc, un calculator care iti da automat cantitatea de apa si soda care trebuie sa o pui la x cantitate de grasimi. Pe langa aceastea, mai afli informatii privind duritatea sapunului, gradul de hidratare si de spumare. Modific cantitatile in functie de calitatile pe care doresc sa le confer sapunului, apoi dau acceptul pentru a se face sarja de test:).

Odata finalizate aceste etape, urmeaza partea practica pe care o prezint mai jos.

1.  Pregatirea matritei cu hartie cerata, care o ung cu un strat subtire de ulei, pentru a putea desprinde mai usor sapunul de hartie.

Pregatire matrita

2.   Cantarirea uleiurilor vegetale solide care se topesc pe bain marin pana ajung lichide, apoi se amesteca cu uleiurile vegetale lichide.  Uleiurile trebuie aduse la temperatura de aproximativa de 35-37 grade C.

 

Uleiurile se topesc pe bain marin.

Uleiurile se aduc la temperatura necesara.

3.   Se cantareste soda caustica conform cantitatii din reteta, foarte important sa se respecte cantitatile pentru fiecare ingredient in parte!  Soda caustica se dizolva in apa, se adauga soda treptat in apa, niciodata invers! In acest proces e foarte importanta protectia: ochelari+masca. Solutia de soda cu apa se aduce la temperatura similara cu cea a uleiurilor: 35-37 grade C.

Hidroxidul de sodiu (soda caustica) se dizolva in apa.

Solutia de apa cu soda se aduce la temperatura necesara.

4. Solutia de soda cu apa se toarna peste uleiuri se foloseste un stick blender pentru a se inchega compozitia, care devine ca o budinca subtire, faza cunoscuta sub denumirea de trace. In acest etapa incepe procesul de saponificare, prin care soda caustic este  complet neutralizata, neregasindu-se in produsul finit.

Hidroxidul de sodiu se toarna peste uleiuri.

Utilizare stick blender.

Omogenizare compozitie.

Budinca subtire: trace.

 

In aceasta etapa se adauga uleiurile esentiale, colornatii naturali, exfolianti, plante medicinale, argile.

Pregatirea argilei roz pentru a fi adaugata in sapun.

5. Apoi urmeaza turnarea in matrita, timp in care procesul de saponificare  inca continua. Dupa 12 ore sapunul se poate taia si se pune la uscat timp de 3-4 saptamani. Dupa finalizarea acestei etape fiecarei sarje de sapun I se verifica ph-ul, acesta trebuie sa se incadreze in intervalul 7-10 .

Toate incheiate, reteta de sapun este considerate un experiement reusit si sapunul urmeaza drumul catre consumatorul final:).

Mai jos cateva imagini cu sapunul “Flower Power”, un sapun delicat cu un miros proeminent de ylang ylang. Uleiul esential de ylang ylang ajuta la relaxare fizica si psihica, similar cu uleiur esential de lavanda. Alte proprietati cunoscute ale acestui ulei: antidepresiv, calmant, sedativ, aphrodisiac, euforic.

 

Sapunul “Flower Power” la uscat.

Sapunul “Flower Power” cu ylang ylang, lavanda si patchouli.

Sapunul “Flower Power” cu ylang ylang, lavanda si patchouli.

Sapunul “Flower Power” cu ylang ylang, lavanda si patchouli.

 

 

 

 

 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *