Aromaterapie-uleiuri esentiale, Articole

10 precautii in utilizarea uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale sunt particule aromate din plante, acestea desi sunt 100% naturale, nu contin arome sintetice, pot provoca reactii alergice daca nu sunt folosite cu precautie. Mai mult de atat, sunt persoane care pot fi alergice la constituientii unor uleiuri esentiale.

Din acest motiv, inainte de a folosi un ulei esential sau un produs cu ulei esential se recomanda sa se faca un test de sensibilitate. Pe antebrat se aplica produsul in cauza, se asteapta 24 de ore, daca nu apare roseata sau mancarime putem folosii acel ulei esential sau produs cosmetic. Mai multe despre uleiurile esentiale aici, iar in acest post mai multe informatii legat de modul de utilizare.

In acest articol, vom identifica prinicpalele precautii in utilizarea uleiurilor esentiale:

 1.  Uleiul esential nu se aplica direct pe piele trebuie diluat in ulei vegetal, in procent de 1-3%, puteti incepe cu aproximativ 20-25  picaturi (=1%) la 100 ml de ulei vegetal: masline, migdale, floarea soarelui, etc…

2.  Pentru adulti se foloseste aproximativ 2% ulei esential diluat in ulei vegetal, pentru varstnici si copii, acest procent este cel putin jumatate fata de adulti.

3. Uleiurile esentiale pure trebuie folosite cu atentie (la indrumarea medicului) de persoanele cu boli respiratorii, astm sau epilepsie.

4.  In sarcina se folosesc doar anumite uleiuri esentiale: lavanda, portocale dulci, grapefruit, mandarina, tamaie. Cateva din uleiuri de evitat in sarcina: scortisoara, rozmarin si oregano.

5. Unele uleiurile esentiale din citrice pot avea efecte nedorite, cum ar fi roseata sau arsurile, datorita fotosensibilitatii acestora. Cateva dintre uleiurile citrice fotosensibilizante sunt: grapefruit, bergamota, lamaie si lime presate la rece. Care nu sunt fotosensibilizante: portocale, mandarina, lime si lamaie distillate la aburi si bergamota fara bergaptene.

6. Uleiurile esentiale din sapun, nu intra sub incidenta riscului de fotosensibilitate deoarece este un produs care se indeparteaza prin clatire.

ulei-esential

7.Uleiurile esentiale nu sunt recomandate sa se utilizeze pe cale interna, decat sub indrumarea unui terapeut calificat si in doze foarte mici.

8. Uleiurile esentiale chiar si diluate nu se folosesc in zonele cu sensibilitate ridicata, de exemplu in zona ochilor.

9.  Nu lasati uleiurile esentiale la indemana copiilor sau animalelor, sunt extrem de toxice daca sunt inghitite.

10.  Cititi atent precautiile inainte de a utiliza un ulei esential. In cazul in care intra in ochi ulei esential pur se sterge zona cu ulei vegetal pentru al dilua.

 

Standard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *